Notícies consum: La Llista Robinson

La Llista Robinson

Internet i el ràpid desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació han accelerat la transformació de les tècniques comercials i els canals pels quals ens arriba publicitat. El correu postal, les trucades al telèfon fix o la venda porta a porta han estat substituïdes en la seva gran majoria per correus electrònics, missatges de text i les especialment molestes trucades al telèfon mòbil. Diferent normativa, inclosa la relacionada amb la protecció de dades, ens protegeix de determinades pràctiques comercials en línia i offline, però existeixen uns certs hàbits o accions preventives que podem dur a terme per a tractar d’evitar la molesta publicitat no desitjada o spam.

Una de les accions que podem realitzar de manera preventiva per a evitar les comunicacions comercials no desitjades és inscriure’ns en una llista d’exclusió publicitària. Aquests sistemes han de ser consultats de manera prèvia pels qui vulguin realitzar una campanya publicitària per a excloure a les persones inscrites.

Actualment, a Espanya només existeix un sistema d’exclusió publicitària. És la denominada ‘Llista Robinson’. Inscriure’s és gratuït i efectiu a partir del segon mes des de la data en la qual es registren les dades. Pot fer-se en la web www.listarobinson.es. Hem de recordar que estar en la Llista Robinson no impedirà que ens arribi publicitat de productes o serveis si ja som clients o hem donat el nostre consentiment perquè això ocorri. Per això, és possible que, fins i tot estant inscrits en la Llista Robinson, aquesta empresa que ens crida per a vendre’ns alguna cosa tingui el nostre consentiment per a fer-lo encara que no el recordem.

De manera complementària a la Llista Robinson, i malgrat que puguem exercir els nostres drets a posteriori, sempre és recomanable llegir les condicions de privacitat i revisar els permisos que estem donant abans de registrar-nos, signar o prémer el botó de ‘accepto les condicions’. És important valorar les nostres dades personals i la informació que proporcionem i pensar en les conseqüències que podria tenir per a nosaltres si es produís una bretxa de seguretat que pogués afectar la confidencialitat de la informació que proporcionem. Si evitem donar el nostre consentiment per a tractaments relacionats amb les comunicacions comercials, així com cedir les nostres dades a tercers amb aquesta finalitat podrem reduir aquestes molestes anomenades comercials no desitjades.

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02

Share this article on Facebook