Consum responsable i “Black Friday”

L’anomenat “Black Friday” o Divendres Negre és una campanya comercial importada dels Estats Units, coneguda com el dia que inaugura la temporada de compres nadalenques amb promocions sobretot als grans comerços i magatzems. Generalment cau el quart divendres de novembre, enguany el 24 d’aquest mes.  

Per tal de preveure les irregularitats que es troben sovint en les ofertes dels productes, recomanem:

  • Assegureu-vos que al costat del preu rebaixat apareix l’original o el percentatge de rebaixa: si no és així, per molt que us diguin, és molt possible que no estigui rebaixat.
  • Informeu-vos de la política de pagament, canvis i devolucions de la botiga. Si hi ha algun canvi en la política de l’establiment durant la campanya de Black Friday han d’avisar-vos d’això. Si compreu per Internet, teniu 14 dies per a retornar el producte si no us convenç. Si compreu en una botiga física, tingueu en compte que no estan obligats a canviar-vos el producte, tret que estigui defectuós.
  • Comproveu, quan compreu en línia, que sigui en llocs que us ofereixin garantia: cada vegada es fan més transaccions per Internet, i encara que els usuaris estan en general satisfets amb les compres en línia segueixen existint riscos desconeguts.
  • Conserveu el tiquet o la factura: és la vostra prova per a qualsevol reclamació. Recordeu, el producte que compreu ha de tenir la mateixa qualitat i comptar amb la mateixa garantia que si el compressiu fora del període promocional.
  • Davant qualsevol problema demaneu el full de reclamacions.

També hi ha alternatives al Black Friday que aposten per un consum conscient i sostenible. Us posem uns exemples:

  • Giving Tuesday, un moviment global que proposa dedicar un dimarts a tot el món (enguany, el 28 de novembre) a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat) o objectes de segona mà. És a dir, a col·laborar amb causes socials.
  • Dia Mundial Sense Compres (Buy Nothing Day) és una jornada de protesta en la qual es convida a tota la població a no consumir cap mena de productes durant el Black Friday, amb la finalitat de denunciar l’actual model de producció i consum i promoure models alternatius.
  • Green Friday que va néixer en 2015 com una campanya ecològica mundial impulsada per representants de la Comissió Europea i altres organitzacions mundials en resposta al “consumisme desenfrenat” del Black Friday. En aquest cas, la intenció no és desactivar les compres, sinó fomentar un consum responsable.

En definitiva, per a fer un consum responsable, evita les compres compulsives. És millor preparar per endavant una llista de desitjos segons necessitats i el que pots arribar a gastar. I recordeu que la compra al comerç local i de proximitat és sempre l’opció més sostenible a nivell ecològic, social i econòmic.

Si teniu qualsevol incidència, adreceu-vos a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), demanant cita prèvia.

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02