LA FI DE LES TRUCADES COMERCIALS?

Abans d’endinsar-nos en les tant desitjades vacances d’estiu, un darrer escrit des de l’OMIC. En aquest cas volem fer referència a una noticia que esperàvem des de feia molt de temps. A partir del 29 de juny d’enguany les empreses domiciliades en territori de l’Estat espanyol no podran fer trucades amb finalitats comercials o de publicitat sense el consentiment previ i exprés de la persona destinatària. Així ho recull la Llei General de Telecomunicacions 11/2022, de 28 de juny de 2023.

La llei reconeix el dret a no rebre trucades directes o automàtiques no desitjades amb finalitats comercials, és a dir, el que es coneix com a spam telefònic, excepte que siguin trucades consentides, per complir una obligació legal o bé per protegir interessos vitals –emergències, qüestions de salut, etc.–, entre d’altres.

Serà la fi de les trucades comercials? Doncs no és or tot el que llueix. Cal tenir en compte que, en ocasions, aquest consentiment a rebre trucades es dona sense ser-ne conscient en el moment d’acceptar els termes i condicions de les empreses amb les quals ens relacionem. Per aquest motiu, abans d’acceptar aquestes condicions, cal revisar-ne detalladament el contingut. Sigueu prudents especialment a l’hora de facilitar el vostre número de telèfon o qualsevol dada de caràcter personal en sortejos o promocions.

S’ha de tenir en compte que la llei permet que les empreses amb les quals es té contractat algun servei facin trucades comercials a la seva clientela, sempre que tinguin relació amb productes o serveis de la mateixa empresa que siguin similars als ja contractats. En cap cas, però, no es poden cedir dades personals a d’altres entitats o empreses d’un mateix grup empresarial amb finalitats comercials, sense el consentiment específic i previ de la persona.

A l’inici de qualsevol trucada que tingui com a finalitat oferir productes o serveis, ens han d’informar sobre la identitat de l’empresa, indicar-nos la finalitat comercial i informar-nos sobre la possibilitat de revocar el consentiment o exercir el dret d’oposició al tractament de dades personals, per tal de no rebre més trucades.

En tot cas, com sempre recomanem, davant de qualsevol vulneració de drets, és a dir, tant si es reben trucades sense consentiment com si s’ha exercit el dret d’oposició i les empreses no ho respecten, es poden denunciar els fets a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades – AEPD, entitat encarregada d’assegurar l’acompliment de la llei i d’iniciar expedient sancionador contra les empreses que continuïn fent aquest tipus de trucades comercials o de publicitat sense consentiment. També us podeu adreçar a la Oficina Municipal d’Informació al Consumidor del municipi.

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02