Notícia Consum: Aigua de l’aixeta als restaurants

Els restaurants, obligats per llei a oferir aigua de l’aixeta a la clientela.

La nova Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, estableix que  els bars i restaurants estan obligats a oferir “sempre” aigua de l’aixeta gratuïta als clients. Les administracions públiques, per la seva banda, hauran d’incorporar més fonts i envasos reutilitzable per fomentar el consum d’aigua potable i evitar el consum d’envasos d’un sol ús.

Imágenes de Grifo De Agua | Vectores, fotos de stock y PSD gratuitos

Servei aigua de l’aixeta  és un costum que ja està molt instaurat pràcticament a tot Europa. I evitar envasos d’un sol és a sobre la taula de totes les administracions publiques de la Unió Europea. Així, amb aquesta nova llei és té la intenció de reduir el consum d’envasos d’un sol ús i fer més accessible l’aigua potable. La normativa també recull mesures per als comerços. A partir de l’1 de gener del 2023, els comerços minoristes d’alimentació de 400 metres quadrats o més, hauran de dedicar almenys un 20% de l’espai a oferir productes sense embalar. Amb això, es vol promoure la venda a granel o amb envasos reutilitzable. A més, hauran d’acceptar que els clients portin carmanyoles, ampolles i bosses de casa. La norma detalla que, si el comerciant considera que aquests elements tenen una mala higiene, els podrà rebutjar. L’any 2023 s’hauran de reciclar el 70% de les ampolles de plàstic, un percentatge que anirà augmentant fins al 90%, previst per al 2029.

La nova llei també contempla dos nous impostos, que no s’aplicaran fins a l’1 de gener del 2023. El primer grava la producció de plàstics d’un sol ús que no siguin reutilitzables, i el segon, el fet de dipositar residus a l’abocador i la seva incineració.

La llei recull que els ajuntaments que encara no ho facin estaran obligats a separar els residus (paper, metall, plàstic, vidre i orgànica) abans del 30 de juny d’aquest any, en municipis de més de 5.000 habitants. La resta, haurà de fer-ho abans del 31 de desembre del 2023. A l’horitzó del 2035, es fixa que s’han de recollir separadament, com a mínim, la meitat de tots els residus que es generin. Amb tot, la normativa permet recollir conjuntament alguns materials perquè no fer-ho podria implicar un cost “desproporcionat”.

 

OMIC – Cardedeu

omic@cardedeu.cat

telf: 93 844 43 02